Cursusaanbod

Cursusaanbod najaar 2017: inschrijven en/of nadere info voor alle cursussen en workshops bij de cursusleiding zelf. De cursussen vinden plaats in Kiehool en prijzen zijn incl. koffie/thee.

Gitaarles op maat:
Een warme plek voor de bandmuzikant. Muzikanten leren niet alleen noten uit een boekje maar krijgen ook toegespitste pop en rock num-mers en experimenteren met sounds en versterkers. Voor iedereen: jong tot oud, beginner tot gevorderde. Persoonlijke aandacht is daar-bij van groot belang! Wil jij ook je favoriete nummers spelen, staat plezier in muziek voorop, meld je dan aan (proefles kan) bij Timme Koudstaal, 0641480200 / www.timmekoudstaal.nl.

Zangles:
Vind jij het leuk om te zingen? Maar twijfel je aan je stem? Dan is het misschien verstandig om eens zangles te nemen! De lessen vinden plaats op maandag en dinsdagmiddag. Voor meer informatie en opgave bel: 06 36332029 of mail naar djoekenuman@gmail.com.

Drumles:
Drumles voor jong en oud! Het zijn vooral praktische lessen van 20 minuten op vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur.
Voor meer info en/of opgave: Cor Visser, tel.: 06 34925705 / mail: cor_visser26@hotmail.com.

Digitale spiegelreflex camera:
Nu niet meer de automatische instelling gebruiken, maar echt gaan fotograferen. Met de instellingen van: Diafragma, Sluitertijd en ISO waarden. Zelf bepalen hoe of je dieptescherpte wordt. Of je verdiepen in een bepaalde richting: portretfotografie, kinderen, landschap, enz.. Wat voor mogelijkheden heeft mijn camera, welke lenzen en accessoires kan ik hier nog bij aanschaffen. De cursus bestaat uit drie lessen op dinsdagavond, opeenvolgend. Datums worden later bekend gemaakt. Kosten, € 45,00 incl. koffie/thee.
Voor meer inlichtingen en opgave, tel. 0511 463570, Dries de Vries.

Computercursussen:
U kunt een keuze maken uit:
*Computercursus voor beginners,
*Workshop Internet-e-mail,
*Workshop Word en/of Excel.
Aantal lessen en tijden in overleg. Opgave of info: tel: 0511-464278 of mailen: wdevries66@upcmail.nl.

Omgaan met de Smartphone :
Lang niet iedereen kan zo makkelijk met de huidige telefoons overweg als de jeugd. Daarom bieden we een korte cursus aan om de fijne kneepjes van deze apparaten te doorgronden.
Aantal lessen en tijden in overleg. Opgave of info: tel: 0511-464278 of mailen: wdevries66@upcmail.nl.

Franse les voor volwassenen:
Apprendre = Leren
Le Francais = De franse taal
Autour de la table = rondom de tafel
Woordenschat uitbreiden, een Frans gedicht of lied beluisteren én vertalen, gesprekken voeren in eenvoudig Frans.
Vanaf maandag 2 oktober starten er weer 2 groepen: van 16.30 tot 17.30 uur en van 18.30 tot 19.30 uur. 10 lessen kosten € 80,-. Aan de tafel zijn nog plaatsen vrij ! Dus …. neem gerust contact met mij op voor info of opgave. Uw gastvrouw: Sietske Oosterveen. Ik ben leerkracht en heb 13 jaar in Frankrijk gewoond dus de informatie komt uit de eerste hand! Telefoon 0630856691 of 0516 426 194 / sietskeoosterveen@gmail.com

Engelse beginnend en gevorderd:
Enthousiaste, gezellige groep cursisten zoekt medecursisten om in het Engels te converseren en te leren.
We beginnen op donderdagmorgen 5 oktober 10.15-11.15 uur. 10 lessen kosten € 52,50 incl. koffie, excl. boek. Opgave en info: Anneke Smits, tel: 0511-424355.

Yoga Plus
Yoga Plus is klassiek geschoolde hatha yoga plus de paramedische kennis en ervaring vanuit de oefentherapie Mensendieck. M.a.w. voel je (nog) niet goed je eigen grenzen c.q. mogelijkheden of heb je regelmatig klachten? Bij Jetske leer je ècht te luisteren naar je lichaam. Voor beginners en gevorderden.
Techniek, algeheel bewustzijn, yoga-ervaring en met beide benen op de grond blijven, staan hierbij voorop. Binnen de yogales wordt er gewerkt aan kracht, flexibiliteit, balans, rustige natuurlijke ademhaling en ontspanning.
De Yoga Plus lessen zijn doorlopend en je kan altijd een proefles volgen! Tijden: maandag 10.00 – 11.30 en van  17.30 – 18.30 uur. Op woensdag van 19.00-20.00 uur en van 20.15-21.15 uur.
Info & aanmelden bij Jetske: info@praktijkzeinstra.nl, tel: 06-19358009 en www.praktijkzeinstra.nl

Stoelyoga – Nieuw!
(voor ouderen en/of mensen met chronische beperkingen)
Een rustige vorm van Yoga Plus. Voor ieder die niet op de mat (op de vloer) de actieve yogahoudingen kan doen. Stoelyoga is laagdrempelig, licht actief en ontspannend! Op maandag 14.00 – 15.00 uur. Info & aanmelden bij Jetske: info@praktijkzeinstra.nl, tel: 06-19358009 en www.praktijkzeinstra.nl

Mindfulness – training in groep of 1 op 1
Het doel van de training is: inzicht krijgen hoe onze geest werkt, zo nodig oude overtuigingen los kunnen laten en meer in het Nu Zijn waarbij de geest rustiger en helderder kan worden. Het gevolg kan zijn: vermindering van spanningen en negativiteit die ons beroerd, rusteloos, somber, opgejaagd, of onzeker doen voelen. Vaak overheerst ons denken (hoofdzaken), waardoor we vervreemd raken van ons lichaam en minder goed kunnen voelen. Hierdoor kunnen we sneller in de stress schieten en uit balans raken. Zodra we ons bewust worden van de automatische denkpatronen en de gedachten( 60 a 70.000 gedachten per dag!), kunnen we deze ook weer loslaten en meer innerlijke rust ervaren. De Mindfulness-training van 8 weken is een combinatie van Mindfulness (aandachtsoefeningen) en theorie met ruimte voor uitwisseling van het trainingsproces. Na elke les krijg je praktische huiswerkopdrachten mee met een samenvatting van de les (per e-mail), zodat ook dagelijks geoefend kan worden. Vooral met aandacht bewust en vriendelijk – in het NU – aanwezig zijn, is een proces (mind-training) en voor iedereen weer anders.
De Mindfulness-trainingen zijn op maandag 19.00– 21.00 en op woensdag 15.00 – 17.00. Start Mindfulness-training: 9 en 11 oktober 2017 (bij minimaal 5 deelnemers).
Kosten Mindfulness-training: in groep € 225 of individueel (op een zelfgekozen dag en tijd i.o.): € 400.
Info & aanmelden bij Jetske: info@praktijkzeinstra.nl, tel: 06-19358009 en www.praktijkzeinstra.nl

Stiltedag op zondag 19-11-2017
~ Een (innerlijke) rustdag voor u zelf ~
De hele dag wordt in stilte met elkaar doorgebracht, zo ook de lunch. Jetske Zeinstra begeleidt u (verbaal) door de dag heen met verschillende ontspannende aandachts-oefeningen vanuit de yoga en de Mindfulness. Zo ervaart u verschillende meditaties in verschillende houdingen, afgewisseld met langzame en rustige yoga-oefeningen en houdingen. De hele dag nemen we alles met milde en vriendelijke aandacht waar en alles wat zich aandient mag er zijn. Op deze manier kan er meer innerlijke rust en ontspanning optreden. Een (innerlijke) rustdag voor u zelf. Deze Stiltedag is een onderdeel van de Mindfulness-training. Echter, ook yoga -en oud-Mindfulness-cursisten e.a. geïnteresseerden kunnen prima meedoen en zijn van harte welkom! Tijd: 10.00 –15.00, kosten € 30,-. Info & aanmelden bij Jetske: info@praktijkzeinstra.nl, tel: 06-19358009 en praktijkzeinstra.nl

Slankclub:
Afslanken in groepsverband met goede begeleiding en in gezellige groepen. Iedere woensdag van 09.00-10.00 uur. Kost € 6,50 per week + € 16,00 inschrijfgeld, dit is incl. 1e weekcontrole.
Opgave en info: Hillie Mutsaars 0511-402668

Naailes
De lessen zijn geschikt voor beginners, gevorderden, als opfriscursus, voor jong en oud. Je werkt op je eigen niveau en leert alles wat nodig is om een mooi kledingstuk te maken. Het is heel gezellig om in een groep aan het werk te zijn en ook van elkaar te leren. De lessen zijn 1 x in de 14 dagen op donderdagavond van 19.30 – 22.00 uur. Start op 21 september. Ook mogelijkheden op andere avonden en overdag (in overleg en bij minimaal 5 deelnemers).
De cursus van 7 lessen kost € 63,-. Maximaal 7 deelnemers. Opgeven en info bij: Christianne de Wit, chrisdewit@telfort.nl, 0512-332977 of 06-51648196

Cursus Bloemschikken
*mooie decoratiestukken voor in en om huis
*Elke maand leert u een nieuwe techniek
*Voor een leuke workshop met veel bloemen
Op elke eerste en laatste maandagavond van de maand organiseer ik bloemschikcursussen voor jong en oud. Het is altijd leuk om met bloemen en groen te werken, alleen ontbreekt soms de techniek om tot een mooi bloemstuk /werkstuk te komen. Mijn cursussen zijn bedoeld om u wegwijs te maken in het mooie vak van de bloemsierkunst. Ook voor personen die nog nooit een bloemschik cursus hebben gevolgd is dit geen probleem omdat alles van A tot Z wordt voorgedaan en u met een leuk werkstuk naar huis gaat. We maken gebruik van de laatste woontrends en maken echte blikvangers! Door mijn jarenlange ervaringen in de bloemen en mijn beroep als docent beeldende kunst en vormgeving weet ik elke keer iets nieuws te presenteren en kan ik u op een professionele manier begeleiden.
Elke workshop wordt 2 keer per maand aangeboden: elke eerste en laatste maandag van de maand. U kunt zich apart opgeven per workshop. De verse bloemen neemt u zelf mee, zodat u zelf na eigen smaak kunt uitzoeken.Daarbij kunt u het zo groot of klein maken als u wilt. Bij opgave krijgt u van mij een instructieblad over welke bloemen en bladeren u nodig heeft voor het maken van de desbetreffende workshop.
 Sep. Handgebonden (korenschoof) boeketten losse veldboeket en een strak boeket + inpak techniek. Na deze workshop kunt u zelf thuis boeketten maken op de professionele manier. U gaat met 2 zelfgemaakte boeketten naar huis.
 Okt. Corsages maken. Altijd al eens deze techniek willen leren, het kan nu!
 Nov. Een uniek tafelstuk. Een prachtige blikvanger voor op de tafel!
 Dec. Kerstdecoratie voor in of om het huis.
 Jan. Hippe bloemenkrans. Weg met alle standaard bloemenkransen, wat wij gaan maken is hip en eigentijds en volop voorjaar. Leuk voor bij de voordeur!
 Feb. Kokedama`s. Nieuwe trend! Voor rondom het huis. Laat ze maar lekker hangen.
 Ma. Werken met natuurlijke materialen. Levende en dode materialen combineren tot 1 mooi bloemstuk.
 Apr. Bloementaartje, een taartje dat je bijna wel wilt opeten.
 Mei. Verticaal bloemstuk. Een plaatje voor aan de muur! Ja u hoort het goed, voor aan de muur. Ipv een horizontaal stuk te maken gaan we hem nu verticaal maken.
De workshops zijn elke eerste en laatste maandag v/d maand, max 2 uur per avond, elke maand weer een nieuwe cursus! De kosten bedragen per avond €17,50 incl. koffie en thee en wat lekkers, gereedschap gebruik, dode materialen zoals oase, boomschors enz. , excl. levende materialen zoals bloemen en bladeren. Deze neemt u zelf mee naar de workshop. Het instructieblad krijgt u toegestuurd bij opgave. Deelnemers: Min 4 Max 15.
Info: info@vanchristien.nl & www.vanchristien.nl of bel naar 0634279461.

Viltcafé beginners
Dit najaar start weer een nieuwe beginnerscursus om het natvilten onder de knie te krijgen. Deze opleiding, waarin we allerlei vilttechnieken oefenen en leren om het natvilten creatief toe te passen, start in september. We komen 1 ochtend in de maand bij elkaar en experimenteren dan met wol, naaldvilt, zijde etc.. Alle ”proeflapjes’  kunnen naderhand verwerkt worden in een mooi wandkleed, kussen of…… Je leert om heerlijk creatief maar met kunde om te gaan met vilt en het toe te passen in van alles wat jij leuk vindt! De kosten van deze ochtend zijn 30.- per keer. Het is wel de bedoeling om alle keren mee te doen. Data: 26 sept. -17 oktober- 21 november- 19 december van 9.30 – 12.00 uur. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Grote deurkrans
Op 3 woensdagochtenden gaan we een mooie deurkrans maken vol met pompoenen. De pompoenen worden gemaakt met de viltnaald, de bladeren en stelen worden nagevilt. Een feest van mooie herfstkleuren. Data: 20+ 27september en 4 oktober van 9.30- 12.00 uur in de Westereen. Kosten: 65,- incl.. De krans is groot, misschien een beetje huiswerk….. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Grote paddenstoel
Er is veel vraag naar het maken van een grote paddenstoel om centraal op je seizoenstafel te kunnen gebruiken. Leuk om je kabouters onder en op te zetten, herfstbladeren om heen te leggen etc.. We gaan de paddenstoel helemaal natvilten. Op donderdag 5 en 12 oktober van 9.30 tot 12.00 uur, Kosten: 45,-incl.. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Ecoprinten
Ecoprinten is een hele leuke techniek om bladeren af te drukken op stof/vilt. Je gebruikt de natuurlijke verfstof van het blad om een print te maken. De stof kun je daarna gebruiken om allerlei werkstukjes mee te maken zoals een tas, een boek bekleden, mooi kussen etc. Ikzelf heb het toegepast op mijn vitrage. Ook ervaar je welke planten veel/weinig verfstoffen bevatten. Een spannend experiment. Datum: dinsdag 10 oktober van 9.30- 14.00 uur. Broodje meene-men dus. Plaats: Kosten € 35,-. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Zonnekindpoppen
Elk najaar maken we een zonnekindpop om de techniek en de charme van deze poppen te blijven waarderen. Dit najaar maken we de sprookjespop roodkapje/grootmoeder en wolf in 1 omdraaipop. Aan de hand van deze pop is het prachtig het sprookje te vertellen en uit te beelden. Meteen leer je weer hoe je een mooi hoofdje van tricot en wol kunt maken. Data: donderdag 2, 9 16 en 23 november van 19.30- 21.30 uur. Kosten: € 80,-. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Wolschilderij maken
Wat kun je mooi schilderen met vleugjes dunne wol. Van de mooiste kleuren maak je een prachtig schilderij (50 x70 cm). Je kunt zelf een ontwerp/ ansicht/ foto etc. meenemen ter inspiratie. Er zijn ook altijd veel voorbeelden aanwezig. Techniek: droogvilten m.b.v. een viltnaald. Data: zaterdag 4 en 11 november van 10.00 tot 15,00 uur in Kiehool/ Burgum. Kosten: € 95.- incl.. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Kabouters
Kabouters horen bij alle seizoenen en spreken altijd weer tot de verbeelding. We gaan een grote kabouter maken met beweegbare ledematen. Het hoofd en het lijf worden geprikt met de viltnaald. De kleding van zelfgemaakt vilt, oude vodden, geverfde lappen etc.. Data: zaterdag 7 en 14 oktober van 10.00- 16.00 uur, kosten: € 95,-. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Kabouterengel
In deze cursus gaan we een echte, grote kabouterengel maken. Zie boven. De ultieme uitdaging voor de echte kabouterliefhebber! Data: woensdag 6 en 13 december van 10.00- 16.00 uur, kosten: € 95,-. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Vilten uit de vacht
We gaan experimenteren met wol van allerlei schapenvachten, lang en korte krul, in allerlei kleuren. We beginnen met het vilten van een vachtje (natvilten) en prikken er een mooie schapenkop bij (viltnaald). Datum: zaterdag 25 november van 10.00 – 15.30 uur, kosten: € 65.-. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Tekst of foto invilten.
Vind je het leuk om je eigen kerstkaarten te maken of op een andere manier te experimenteren met tekst, foto en vilt? Je leert om een tekst op een creatieve manier over te brengen op vilt dmv. natvilten.
Datum: dinsdag 5 december van 9.30- 14.30 uur. kosten: € 50,-. Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Kerstengeltjes
We gaan de kerst gezellig maken met allerliefste kerstengeltjes. Met een tricot hoofdje en mooi sprookjesvilt worden ze een beetje folklore en heel vrolijk. Data: donderdagmorgen 30 november en 7 december van 9.30- 12.00 uur. Kosten: € 40,-.
Opgave/info: Ym Koudstaal: 0511-444999/ ymenkees@knid.nl.

Iedereen kan tekenen voor kinderen!
Doel: het ontdekken en ontwikkelen van de tekenvaardigheden.
Door te tekenen leer je beter kijken naar vormen, kleuren, licht en schaduw. Het geeft veel voldoening en rust. Vanaf dinsdagmiddag 10 oktober start de kindergroep om 15.00 uur tot 16.30 uur. In totaal 8 opeenvolgende dinsdagmiddagen uitgezonderd de herfstvakantie.
Kosten € 75,= incl. gebruik materialen en je krijgt een eigen schetsboek. Voor opgave en/of info kunt u bellen 0512332692 of mailen kootstra38@hotmail.com.
Zeg niet ik kan het niet!!! Positief denken en doen !!!

Iedereen kan tekenen!
Op woensdagavond 11 oktober start een groep voor volwassenen om 19.00 uur tot 21.00 uur. In totaal 8 opeenvolgende avonden uitgezonderd de herfstvakantie.
Kosten € 140,= incl. gebruik van alle materialen en u krijgt een eigen schetsboek. Sinds een aantal jaren geef ik, Eelkje Kootstra, tekenlessen na zelf verschillende cursussen gevolgd te hebben. Voor opgave en/of info kunt u bellen 0512332692 of mailen kootstra38@hotmail.com. Zeg niet ik kan het niet!!! Positief denken en doen !!!

Kundaliny Yoga
Kundaliny yoga is een krachtige en actieve vorm van yoga! Het is een veilige techniek voor het ontwaken van je innerlijke kracht. KY is een directe weg om jezelf beter te begrijpen en te respecteren. Het is ook een direct bericht naar je eigen bewustzijn, zodat je jezelf beter leert kennen! Het versterkt je gezondheid, zowel lichamelijk, emotioneel als mentaal. KY werkt preventief tegen depressie, angst en woede. Hierdoor kun je beter omgaan met stress-situaties.
Wil je deze bijzondere vorm van yoga ervaren, kom dan naar één van de lessen. De lessen zijn op donderdagavond om 19:30 uur en duren 1,5 uur. Kosten: 10 euro per les.
Info/opgave bij TatjanaMonn, mail: tatjanamonn@hotmail.com.

P.S. Het is verstandig om tot 2 uur voor aanvang van de les niet te eten.